Už jen do konce října můžete na zámku v Českém Krumlově navštívit výstavu Šlechtické slavnosti a zábavy

Neděle 30. října je posledním dnem, kdy mohou návštěvníci zavítat na jedinečnou výstavu Šlechtické slavnosti a zábavy do Galerie Mincovna v areálu státního hradu a zámku Český Krumlov. Výstava je otevřena od 10:00 do 16:00. Pro rodiny s dětmi je ve dnech 22. a 26. 10. připraven doprovodný program, který povede zkušená lektorka. Vstupné na výstavu včetně doprovodného programu stojí 50,- Kč.

Velký zájem návštěvníků i odborné veřejnosti vzbudila unikátní výstava Šlechtické slavnosti a zábavy, která na začátku července zahájila provoz nové Galerie Mincovna na zámku v Českém Krumlově a stala se i hlavním výstupem celorepublikového projektu Národního památkového ústavu Rok šlechtických slavností 2022.

„Návštěvníkům jsme chtěli ukázat, nejenom to, jak se šlechta na svých sídlech bavila, ale také i to, že se za pozlátkem skrýval hlubší význam. Slavnosti často doprovázely důležité historické okamžiky, kdy se v uvolněné atmosféře lépe uzavíraly mírové dohody, sňatkové aliance, navazovalo se spojenectví mezi jednotlivými rody a zeměmi. Chtěli jsme, aby si návštěvníci uvědomili, že se za každou hostinou, turnajem, plesem či divadelním představením skrývalo velké množství práce, organizace a umu řemeslníků, kteří vše museli přichystat. Naším cílem bylo představit povětšinou skryté skvosty ze  sbírek našich hradů a zámků, které byly němými svědky těchto událostí a které nás dodnes ohromují svým řemeslným zpracováním a dokonalostí, ať už se jedná o plesové šaty a divadelní kostýmy, šperky, turnajovou zbroj nebo poháry na víno“, říká Markéta Slabová, tisková mluvčí Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.  

Výstavu oživily i multimediální prvky, které simulují ohňostroje a vodní prvky. Nechybí ani animace, které rozpohybovaly staré grafické listy zachycující slavnostní průvody nebo výcvik koní či scény z divadelního představení.     

„Výstavu jsem navštívila hned několik dní po jejím otevření. Byla jsem z ní nadšená, proto jsem využila poslední šance vidět pohromadě tolik úžasných věcí a jsem tu podruhé“, říká návštěvnice paní Monika Čmelíková z Českého Krumlova. „Na výstavě mě baví, že procházím jednotlivými sály a sama se stávám účastníkem takové slavnosti, která začíná slavnostním průvodem a končí nočním ohňostrojem v zahradě. Je to zážitek“, dodává nadšená návštěvnice. Oceňuje i výši vstupného, které je 50,- Kč.

S podobnými reakcemi se setkává i kurátor Jan Hrdina, který má provoz Galerie Mincovna na starosti. „Návštěvníci výstavu chválí jako celek. Oceňují vznik a renovaci celého prostoru galerie a práci, která je za celým projektem. Dospělým návštěvníkům se nejvíce líbí expozice Divadlo a opera a expozice Zábavy a slavnosti v zahradách, děti nejvíce zaujaly zbroje a vystavené kostýmy“, upřesňuje Jan Hrdina.

Pro rodiny s dětmi je ve výstavě připraven doprovodný program Dar slavnosti, který se naposledy uskuteční v sobotu 22. 10. a ve středu 26. 10., vždy v 10:00 a 14:00. Pod vedením lektorky budou společně zjišťovat, co vše slavnost obnáší, jaké známe její podoby, jak náročná byla její příprava i jakým pravidlům a dovednostem se šlechtici již od dětství učili. Program bude trvat přibližně 90 minut a je třeba se předem přihlásit. Cena vstupného na výstavu s programem je 50,- Kč.